Klematisen planteras i sol till halvskugga på en skyddad, varm, men inte het plats. Jordmånen skall vara näriksrik och luftig, men ändå binda vatten.
PLANTERING
Planteringsgropen skall vara stor, 50-60cm åt alla håll. I gropens botten och runt kanterna går det bra att placera kompost, men runt rotklumpen är det bra att lägga mera sandbaserad näringsfattigare jord. Plantan klarar bättre av att rota sej och utveckla rotsystemet när det inte finns fara för över fuktighet. Runt rothalsen går det bra att lägga sand eller grus. Planteringsavståndet är 1-1,5m och –djupet är 10-20cm djupare än vad plantan är i krukan. Ett till två ögonpar bör bli in i mullen. Detta stärker vinterhärdigheten och hindrar rötterna att stiga upp mot jordytan. Plantan placeras 20cm från väggen. Man bör också se till att solen inte kommer till att hetta upp eller torka ut jordytan med att plantera marktäckande perenner eller låga buskar framför klematisen.
SKÖTSEL, BEVATTNING, GÖDSLING
Klematisen behöver stöd att klänga fast vid, t.ex ett träd. De behöver mycket vatten och gödsel för att må bra och orka blomma. Gödsla med vanlig trädgårdsgödsel varannan vecka. Sluta gödsla i början av augusti. Vid extremt torra somrar bör man vattna en gång i veckan,men undvika att hälla vattnet direkt på rothalsen. ´Plantera´ ett dräneringrör i gropen i samband med plantering av plantan så sköts bevattningen via röret.
BESKÄRNING OCH VINTERSKYDD
Praktklematisen behöver regelbunden beskärning för att blomma flitigt. Jackmanii- och Languniosa klematisgrupperna blommar på årets växt. Beskär tidigt på våren 2-3 ögonpar högre upp än året tidigare. Köldskadade grenar klipps strax ovan ett friskt ögonpar. Beskärningen kan också göras på hösten. Klipp ner till 10-15cm, men så att det blir kvar 2-3 ögonpar. Patens-klemarisgruppen blommar på fjolårs växt. Beskär tidigt på våren men mycket försiktigt. Så att plantan hinner blomma under sommaren. På hösten kan man glesa ut klematisen och klippa bort blommade toppar.
Vinterskyddet sätts på plats först när marken hunnit lätt frysa. Går att använda torr torv, barrkvistar eller dubbel väv.
SJUKDOMAR
Vid fuktiga varma somrar kan klematisen få angrepp av vissnesjuka. Första tecknena är mörka fläckar på bladena, senare mörka fläckar under blad och på stjälken. Döda kvistar tages bort och smittade kvistar klipps ner till friskt ställe. Sjuka kvistar bränns, så att inga sporer kommer till att sprida sej. Mjöldagg kan vara till besvär vid heta torra platser. Tillräckligt djup grop med vätskebindande jord motarbetar angreppet. Får man ändå angreppav mjöldagg, så duscha med en blandning av 1l vatten, 2tsk bikarbonat och 2tsk såpa, regelbundet ca 1 gång i veckan.