Taimet, kasvit ja karsimispalvelut

Omenapuiden leikkaus

Luovuta omenapuiden leikkuu ammattilaiselle

Paras aika omenapuiden leikkuulle on keväällä, ennen puiden kukintaa. Keväällä oksasto on parhaiten näkyvissä, ja kuolleet oksat erottuvat selkeästi. Anna ammattilaisen hoitaa omenapuittesi leikkuu, jotta puusi pysyvät kunnossa ja saat tulevinakin vuosina herkullisen omenasadon.

Puiden lisäyspalvelu

Herkullisia hedelmiä tuottava puu on kullanarvoinen

Onko sinun pihallasi omena- tai päärynäpuu joka tuottaa erityisen herkullisia hedelmiä? Haluaisitko lisää samankaltaisia puita?

Grönbacka Taimisto lisää hedelmäpuut pitkällä kokemuksella. Tilauksesta saat uuden omena- tai päärynäpuun, joka on tismalleen samaa lajiketta kuin vanha puusi. Lisäämme myös perheomenapuita toiveiden mukaan.

Prosessi kestää noin 1-2 vuotta, riippuen haluamastasi taimen koosta.

Lisäämme myös koristepuita.

Suunnittele pihasi!

Kuvittele puutarhasuunnitelmasi suunnittelupohjan avulla!

Kuvittele puutarhaa, kukkapenkki tai puutarhamaata koskevat suunnitelmasi paperille – lataa ja tulosta meidän suunnittelupohja (A4)!

Tulkaa käymään

Inkoon Rannikkotie 1953, 10230 Inkoo AS
Maanantai – Tiistai 10-17
Keskiviikko SULJETTU
Torstai – Perjantai 10-17, Lauantai 10-14
Sunnuntai SULJETTU
Puh: 040 549 2572

Keräämme mielellämme tilaukset etukäteen.

Kanadalaiset ruusujalikkeet viihtyvät aurinkoisella paikalla

Kanadalaiset, matalakasvuiset pensasruusulajikkeet tulivat markkinoille joitakin vuosia sitten. Useimmat lajikkeista voivat kasvaa rehevämmiksi kuin ryhmäruusut, mutta jäävät kuitenkin matalammiksi kuin monet perinteiset pensasruusut. Yleensä ne kasvavat Suomen ilmastossa vähän korkeammaksi kuin jalostaja lajiketiedoissa ilmoittaa. Talvenkestävyys on erinomainen, ruusut voidaan suositella vyöhykkeille I-IV (V).

Jos versoja paleltuu talven aikana, pensas kasvattaa uudet, jotka kukkivat jo samana vuonna. Tärkeä ominaisuus näillä lajikkeilla onkin taimien omajuurisuus. Taimet on lisätty pistokkaista, jolloin kaikki kasvu juurista latvaan on samaa kasvia.

Kanadalaiset ruusulajikkeet viihtyvät ja kukkivat parhaiten aurinkoisella, lämpimällä ja tuulilta suojatulla paikalla. Hyvä kasvualusta on ravinnerikas, runsasmultainen ja kalkittu. Savimaata parannetaan lisäämällä siihen hiekkaa ja turvetta. Istutuskuopan pohjalle voi myös lisätä kompostimultaa sekä hitaasti liukenevaa sarvilastujauhetta. Ruusujen juuristo on voimakaskasvuinen, joten kasvualustan syvyyden tulisi vähintään olla 50 cm. Maan tulee läpäistä pintavedet hyvin, vesi ei saa jäädä seisomaan ruusujen tyville. Tarvittaessa maa on salaojitettava.

Keväällä kanadalaisia ruusuja leikataan talvehtimisen mukaan. Voimakasta alas leikkausta ei tehdä, ellei se ole välttämätöntä. Ruusuista poistetaan vain paleltuneet ja kuivuneet oksat. Talvehtineita oksia lyhennetään, mikäli ne ovat honteloita ja pitkiä. Kesällä kuihtuneet kukat leikataan muutamaa lehtihankaa alempaa pois. Se edistää uusien kukkaversojen kasvua.

Kärhöjen hoito-ohjeet

Kärhöt istutetaan aurinkoiseen tai puolivarjoisaan ja lämpimään (ei paahteiseen) paikkaan. Niiden viihtymiselle on tärkeää ravinteikas ja kuohkea, mutta riittävästi vettä pidättävä kasvualusta.

Istutus

Istutuskuopan on hyvä olla 50-60 cm joka suuntaan. Kuopan pohjalle ja sivuille on hyvä laittaa komposti- tai turvemultaa mutta paakun ympärille laihahkoa, hiekansekaista maata, jossa juuristo ei ole niin altis liikakosteudelle ja kehittyy vahvemmaksi. Tyven ympärille voidaan lakastumistautien torjumiseksi lisätä kerros karkeaa soraa, sepeliä tai hiekkaa, josta kosteus pääsee nopeasti läpi. Taimet istutetaan 1-1,5 metrin välein ja 10-20 cm entistä kasvusyvyyttä syvempään. Yhdestä kahteen silmuparia saa jäädä mullan alle, jotta juuristo ei hakeutuisi maan pinnalle. Tämä edistää talvenkestävyyttä. Taimi sijoitetaan n. 20 cm etäisyydelle seinästä. On myös huolehdittava, ettei aurinko pääse kuumentamaan ja kuivattamaan maanpintaa kasvukaudella esim. istuttamalla taimen eteen jotain maanpintaa varjostavaa matalaa kasvillisuutta.

Hoito, kastelu ja lannoitus

Kärhöt tarvitsevat tuen, esim. säleikön, johon versot kiinnittyvät. Kärhöt ovat veden ja ravinteiden suurkuluttajia ja niitä lannoitetaan kasvukaudella muutaman viikon välein puutarhan yleislannoitteilla runsaan kukinnan aikaansaamiseksi. Lannoitus lopetetaan elokuun puolivälissä. Kuivina kesinä kastelusta huolehditaan esim. antamalla vettä reilusti kerran viikossa, mutta tällöin on vältettävä kastelua suoraan taimen tyvelle, tyven ja juuriston tautiherkkyyden vuoksi. Kastelun voi suorittaa esim. johtamalla veden muoviputkea pitkin juuristolle. Putki täytyy asentaa ennen istutuskuopan täyttöä.

Leikkaus ja talvisuojaus

Jalokärhöt vaativat säännöllistä leikkausta kasvaakseen rehevästi ja kukkiakseen runsaasti.  Uusilla, eli saman kesän versoilla kukkivat esim. Jackmanii- ja Lanuginosa- lajikeryhmän kärhöt. Versot voidaan leikata vuosittain aikaisin keväällä edellisen vuoden leikkauskohdan yläpuolelta, 2-3 silmuparin jälkeen. Paleltuneet versot leikataan ylimmän terveen silmun yläpuolelta. Versoja voi lyhentää jo syksyllä 10-15 cm mittaisiksi siten, että jäljelle jää 2-3 silmuparia.

Patens- lajikeryhmään kuuluvat kärhöt kukkivat vanhoilla, eli edellisen kesän versoilla. Niitä leikataan keväällä varoen, että ne ehtivät kukkia vielä samana kesänä. Paleltuneet oksat leikataan pois. Syksyllä kasvustoa voi tarvittaessa harventaa ja kukkineet latvan osat poistetaan.

Kärhöt suojataan talveksi turvekatteella, havuilla tai peitetään kaksinkertaisella pakkaspeitteellä. Kate laitetaan paikoilleen vasta maan jäädyttyä.

Taudit

Kärhöä saattaa vaivata kosteina ja lämpiminä kesinä erilaisten sienien aiheuttama lakastumistauti, jonka ensioireet ovat tummat laikut ja mustuminen lehtien alapinnalla ja varsissa. Kuolleet versot poistetaan tai katkaistaan terveeseen kohtaan saakka ja suurempiin leikkauskohtiin sivellään haavanhoitoainetta. Sairaat versot hävitetään polttamalla, jotta itiöt eivät pääse kypsymään ja leviämään. Myös härmäsieni voi vaivata kärhöjä aurinkoisilla ja kuivilla paikoilla. Riittävän syvä ja vettä pidättävä kasvualusta ehkäisee härmää tehokkaasti.  Jos tauti pääsee iskemään sumuta n. kerran viikossa liuoksella 1l vettä, 2tsl sooda ja 2tsl saippua.

Ota yhteyttä!

040 549 2572

2 + 6 =